ЕТ „Painkiller“

Д-р Богдан Руйчев

0888 / 68 36 76

София, Младост 1, бл. 53, вх. 1

Бъдещето принадлежи на Третата медицина—тази, която обединява Съвременната Западна и Традиционната Източна медицина. Това обединение започна в Клиниките за лечение на болката.

Най-често задавани въпроси

Какво да запишете – консултация или лечебна програма? Голяма разлика в схемата!

Нужно е предварително записване/по телефона или на място/ и строго спазване на графика, защото става дума за астрономически час, а не за 10 минути. Носете изследвания, снимки и епикризи каквито имате, включително по стари заболявания, защото здравната Ви история от дете до днес трябва да се подреди в досие преди да започне лечението Ви. До тук това е преглед и/или консултация. Обикновено след този преглед се прави и първата процедура – така първият прием отнема 3 часа работа на лекаря с Вас, следващият ден час и половина, а на третият ден се почива. Третият сеанс е на четвъртият ден, а след 10 дни има контролен преглед и още една процедура. Този график е задължителен за двете страни. Това е ПРОГРАМНАТА СХЕМА за възможно най-краткият курс на лечение, който често е достатъчно ефективен. При желание записвате само преглед или консултация, но тогава дати за лечението Ви се планират допълнително.

Кои са най-честите болести, успешно повлиявани тук?

НЕВРОЛОГИЧНИ – неврити, невралгии – включително след Зостер, лицев нерв и тригеминус; дискови хернии и радикулити /плексит, ишиас, лумбаго/; инсулти, мигрени, неврози, невропатии и др.
МУСКУЛО-СКЕЛЕТНИ – фибромиалгии, следтравматични болки и усложнения, артрити, артрози, навяхвания, изкълчвания, дископатии и дискови хернии, ревматоиден артрит и др.
ВЪТРЕШНИ и други БОЛЕСТИ – стомашни, жлъчни, бъбречни колики, уринарни смущения, нощно напикаване, болезнена менструация, зъбобол и невралгии, подагра, алергии и др.

Какво е най-важното в нашето лечение?

Резултат на дългият ни опит е „ХАРТАТА НА ЛЕКУВАНИЯ“:

1. Тук се лекува „ЦЯЛОТО”, а не ТЯЛОТО на човека.
2. Тук ВИЕ се лекувате, Ние Ви помагаме.
3. За да се преборите с хроничен проблем Ви трябва ново: ЗНАЧЕНИЕ за съзнанието, ЛЕЧЕНИЕ за организма, ОБУЧЕНИЕ за тялото.

Помислете, Вие сте „3 в 1”! Приемете ли този принцип започвате успеха.
Добре дошли!


КАКВИ БОЛКИ ЛЕКУВАМЕ?
КАКВО Е РАЗЛИЧНОТО?
ЛЕЧЕБНИ ТЕХНИКИ И СРЕДСТВА?
НАШИТЕ ЛЕЧЕБНИ СТРАТЕГИИ?
КАКВА ГАРАНЦИЯ ПО КОИ БОЛЕСТИ ДАВАМЕ?
КОЛКО ВРЕМЕ ТРАЕ ЕФЕКТЪТ?
СЛЕД КОЛКО ВРЕМЕ ЛЕЧЕНИЕТО МОЖЕ ДА СЕ ПОВТОРИ?

КАКВИ БОЛКИ ЛЕКУВАМЕ?

Вече свикнах като чуят Отделение за лечение на болката, Клиника или Кабинет за болката, веднага да питат какви болки лекуваме. До такава степен от деца сме възпитани, че белодробният лекар лекува болките в белият дроб, а чернодробният – в черният. Оказа се, обаче че лекарите от класическите специалности, които разглеждат болката само като симптом на заболяване по което те са СПЕЦИАЛИСТИ, напразно се считат за способни да се справят с нея. PAIN MANAGEMENT е нова специалност, която значи именно „справяне с болката“. Тази специалност има за обект на изследване, диагностика и лечение БОЛКАТА ВЪОБЩЕ. Сигурно се сещате, че с острата болка – при операция например! – медицината се справи, когато се оформи специалността „анестезиология и реанимация“. Въпросът е след като се оперират например черва, очи, сърца и пр., защо обезболяването не го правят съответните коремни хирурзи, офталмолози или кардиохирурзи, защо са необходими СПЕЦИАЛНИТЕ ЛЕКАРИ АНЕСТЕЗИОЛОЗИ? Отговорът сигурно го знаете или го усещате. А защо хроничната /което значи честа, постоянна или дълготрайна/ болка да се обезболява по-лесно от оперативната? Напротив – едва 15%-30% от неврологичните или ревматологични болки например, са подвластни на невролози и ревматолози. Хайде сега си представете анестезиолог с 15% ефективност на обезболяването! Какво, останалите 85% ще умрат под упойката или ще реват през цялата операция? Естествено не! – в анестезиологията ефективността клони към 100%. Ето този небивал успех медицината постигна с едно просто преориентиране на част от хирурзите от правене на операции към обезболяване на операциите. До средата на миналият век маската „с упойката” са държали санитарят, медсестра или най-много свободен хирург. Знаело се е, че при операции често се загива! Докато някои от „свободните хирурзи”, когато държат маската, започнали да виждат в организма събития, които оперирайки не забелязвали… Точно така преди 50 г. са се появили първите анестезиолози – реаниматори. А това – забележете! – позволи изключително развитие на… хирургията! Към въпросите

Днес в медицината се случва същото, но по отношение на хроничната болка. Само че сега част от анестезиолозите- реаниматори се преориентират към справянето с нея и лечението й. И отново успеваемостта става несравнимо по-висока, отколкото тривиалното обезболяване с хапчета! Създава се нова специалност с фокус хронична болка и оздравяване на организма. Следователно, отговорът е
ЗА ВСЯКА БОЛКА ТУК СЕ ТЪРСИ ЛЕК! Към въпросите

КАКВО Е РАЗЛИЧНОТО?

Ако имате честа и упорита болка всеки невролог, ревматолог, ортопед, семеен лекар, или друг специалист, ви дава лекарства. После ги сменя и търси по-подходящи. Новите лекарства се създават благодарение на фармаколога – лекарят специалист по лекарствата. И така – един измисля – ако може „хапче за всички болки”, друг го произвежда, трети ви го дава. Къде сте Вие? Вие сте при „симптома” си – болката. И чакате да ви излекуват „болестта”…

Сега да си представим обратният принцип: не едно хапче за всички болки, а всички средства само за една болка, но конкретната, ВАШАТА? Първо си представете какво наблюдение над Вас започва! И съответни грижи! Второ – специалистът по болката със сигурност познава всички горни лекарства, а като анестезиолог – някои и по-добре от другите лекари. В допълнение той непременно владее някоя и друга техника – инжекция, нервен блок, манипулация… Може дори и цяла друга медицина – като Източната – да познава. Но най-важното е, че има съвсем други, ежедневни впечатления от Вашата болка. И може „да забелязва събития”, които другите лекари, лекуващи „болестта, а не болката” не забелязват… Постепенно ефектът от лечението на болката от 15-30% се устремява към 50-60, за някои болки и 80%. Това вече е част от различното. Към въпросите

ЛЕЧЕБНИ ТЕХНИКИ И СРЕДСТВА?

В зависимост от квалификацията на персонала си различните Клиники за борба с болката прилагат различни основни техники и средства.

Ще ви предложим цитат от сайта на произволно избрана Клиника за болката в западно Чикаго. / Central Hospital Dupage – pain clinic/, който всеки може да провери. Клиниката там предлага помощ в този ред: ВСИЧКО ОЗНАЧЕНО С ПЛЮС СЕ ПРИЛАГА И ПРИ НАС!
Акупунктура +.
Лекарства контролиращи болката +.
Медицина на поведението, обратната връзка, медитацията, релаксация +.
Лекарствени инфузионни помпи.
Епидурални инжекци +.
Имплантиране на стимулатори.
Лекарствени и медицински интервенции +.
Лечение с масаж +.
Нервни блокове +.
Радиофреквентно прекъсване на нервни пътища.
Рехабилитация за сила, свиване и отпускане на мускулите +.
Инжектиране в тригерни точки +.

Очертаните в друг шрифт методи не ги предлагаме и прилагаме. Към въпросите

НАШИТЕ ЛЕЧЕБНИ СТРАТЕГИИ?

Обикновено пациентите ни питат предварително как ще процедираме с тях? В предварително записан час преглеждаме цялата им медицинска документация – снимки, изследвания, епикризи от всякакви техни болести. Прави се заключение според конвенционалната медицина. След това се извършва анкета и преглед според Източната медицина. Прави се заключение и според нейните принципи. Тогава се обяснява какво можем да предложим като цяло, с какъв предполагаем успех и с какви рискове. Лично аз бих убеждавал всяка родилка за епидурално обезболяване на раждането й. Манипулацията е същата както при епидурални инжекции. Досега обаче нито един пациент с дискова херния не е предпочел да започне лечението на болката си епидурално, преди да пробваме индивидуалната му схема с китайски иглоубождания. Сметката е проста – и при двата метода има процент вероятност болката да не се овладее. Макар и много рядко обаче, при епидурално лечение могат да настъпят усложнения. Така от практиката се наложи първият ни принцип:
максимален обезболяващ ефект при минимална инвазивност и съответно риск от странични ефекти. В известен смисъл това е наш принос в стратегията на пейн клиниките въобще. Когато през 2006 го съобщихме в доклад пред Конференция за изследване и лечение на болката с международно участие в Боровец, никой не помисли да го оспорва. Към въпросите

КАКВА ГАРАНЦИЯ ДАВАМЕ?

Този въпрос едва ли някой го задава на другите, УТВЪРДЕНИ МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛНОСТИ, но Лечение на болката е непозната специалност и нас се случва да ни питат. Разбира се, медицината е като животът – в нея няма гаранция, но има шанс. Ще използувам цитати от друг наш доклад, изнесен през 2007 на една от Академичните срещи „Чудомир Начев” в БАН:
При болки във врата, гърба и кръста, плексити и радикулити – ефект 66-80%
При артрити, артрози, фибромиалгии – над 66%
При прищипнат нерв, невралгии след Зостер, тригеминус, пудендалис 60-75%
Тези резултати са след основен курс от 3 акупунктурни процедури и четвърта процедура с депо действие след 10 – 14 дни.
При мигрени, полиневропатии, болест на Рейно, съдови и следоперативни отоци, дисменорея – при 5-6 и повече процедури резултатите догонват горните.
ОБЩО резултатите са 2-3 пъти по-добри отколкото познатото хронично обезболяване от всички други специалисти.
Имаме и още една опция за лечение – при 5% от пациентите с хронична болка се налага /и предлагаме!/ намесата на психолог. Към въпросите

КОЛКО ВРЕМЕ ТРАЕ ЕФЕКТЪТ ОТ ЛЕЧЕНИЕТО?

Естествено и този отговор е много индивидуален. Общо взето невралгиите могат да изчезнат завинаги, а гръбначните и мускуло-скелетните болки за 1, 2 или много години. Уви!-много климатични, битови и травматични фактори влияят обаче на веднъж увредената хрущялна, костна или ставна конструкция. Например едно силно кихване при наведен и особено при усукан наляво или надясно гръбначен стълб води до такова сътресение на прешлените над и под диафрагмата, че много лесно всеки диск може да понесе камшичен удар. Или коляното да се усуче отново… Рано или късно на практика почти неизбежни неща. За щастие пък успешното лечение така подобрява качеството на живот на човека, че той е окуражен да усвоява все по-майсторски правилата и упражненията за профилактика и лечение. В резултат пациентът е в състояние да се справи бързо с внезапният пристъп и най-малкото вместо да изпада в паника знае добре какво да прави. Към въпросите

СЛЕД КОЛКО ВРЕМЕ ЛЕЧЕНИЕТО МОЖЕ ДА СЕ ПОВТОРИ?

Такъв е въпросът на всеки оздравяващ, който не смее да повярва в това. Отговорът е: при нужда винаги! При нас всяка процедура на пациента започва с кратък преглед и преценка цялостното му състояние. Формулата „3+1” процедури е минималният необходим курс на лечение. За някои болести това е необходимо, но не е достатъчно. В други случаи пациентите питат за поддържащо лечение. Предлага се веднъж, рядко два пъти годишно – най-добре при заплаха от пристъп. Правилото е, че няма правила. Единственото е справянето с болката. Към въпросите

Сподели

© ЕТ Painkiller Д-р Богдан Руйчев
Всички права запазени
BGtop.net