ЕТ „Painkiller“

Д-р Богдан Руйчев

0888 / 68 36 76

София, Младост 1, бл. 53, вх. 1

Бъдещето принадлежи на Третата медицина—тази, която обединява Съвременната Западна и Традиционната Източна медицина. Това обединение започна в Клиниките за лечение на болката.

Агрономката Рилка за бялото брашно

Здравейте д-р Руйчев,

разбира се всичко което съм ви писала може да го публикувате и ползвате, където намерите за добре. Ще бъда щастлива ако помогне на хората.

А сега ще се обоснова защо съм против бялото брашно. Да аз отглеждам пшеница и все още се опитвам да запазя част от българските сортове, но както са тръгнали да ликвидират българските институти и съответно българската селекция, скоро и аз ще купувам чужди хибриди.
Глутенът е основен алергент.

Нека обаче първо кажем какво е глутен. Това е вид специфичен протеин, които няма да откриете в месото и рибата, а в зърнени култури като жито, ечемик, овес и ръж. Функцията му е да придава еластичност на тестото, като спомага за запазване на формата му при втасване. Не всички житни култури обаче съдържат този протеин.

Глутенът се съдържа в пшеничното брашно и се определя като главния показател за качеството на брашното за производство на хляб и се измерва се в проценти. Нормално съдържание, което позволява направата на хляб, е от 21 до 30%. При по-високите стойности, качеството на хляба е по-добро. Глутенът се съдържа в пшеничното брашно и се определя като главния показател за качеството на брашното за производство на хляб и се измерва се в проценти. Нормално съдържание, което позволява направата на хляб, е от 21 до 30%. При по-високите стойности, качеството на хляба е по-добро.

Пшениците с глутеново съдържание под 18% са в категорията фуражни. Търговците смятат , че в България се отглежда само фуражна пшеница, което не е вярно. Ние имаме високопротеинови пшеници, които чужденците купуват за подобрители на техните.

Глутенът е съставен от глутенин и глиадин. Те съществуват свързани с нишесте в ендоспермата на някои житни и зърнени култури. Именно тези два белтъка изграждат около 80% от белтъка в житното зърно и са основният причинител на развитието на глутенова ентеропатия, което ще рече – непоносимост към глутен.

Още по-точно това състояние се нарича цьолиакия. Хората, които страдат от цьолиакия, не могат да хапнат нищо, в което има следи от глутен. Заболяването може да причини атрофия на лигавицата на тънкото черво, поради намалената активност на ензимите в червата. В следствие на това се нарушава способността им да всмукват хранителните вещества.
Глутеновата ентеропатия може да бъде наследствена.

Специфичните симптоми при възрастните са:

  • влошаване на общото здравословно състояние
  • постоянно чувство на умора
  • неспособност за концентрация
  • чести промени в настроението
  • регулярна поява на афти и херпеси
  • дерматит
  • анемия – това е най-показателният от всички симптоми, който се проявява дори и при хора с наднормено тегло
  • мускулни заболявания
  • електролитни нарушения
  • чести проблеми със зъбите
  • стерилитет

За любителите на бирата има лоша новина. Тази напитка традиционно се произвежда от преваряването и ферментацията на нишесте, получено предимно от зърнени култури – малцов ечемик.

Тъй като глутеновата ентеропатия се поддава изключително трудно на медикаментозно лечение, глутеновата диета е тази, която дава задоволителен резултат. Така необходимите за организма въглехидрати трябва да се набавят с помощта на продукти като царевица, соя прясно и кисело мляко, както и други млечни продукти ориз, елда.

Всички храни трябва да бъдат богати на витамини и минерали, тъй като нарушената абсорбция не позволява и тяхното усвояване.

Друго което искам да добавя, че в България от 2-3 години не се отглеждат типичните български сортове пшеница, от които са се хранили нашите баби и дядовци. А се отглеждат чужди хибриди, които дават високи добиви по 1000 кг/дка, с ниско качество, със сигурност са ГМО. Чуждите селекции бълват такива хибриди /забележете не сортове, а хибриди/. Сортовете могат да се размножават години на ред от семената на предходната реколта, а хибридите се разпадат за 1-2 години и тогава трябва постоянно да се купуват семена за сеитба. Чуждите селекции са като фармацевтиката, т.е. фабрики за пари – колкото по вече, толкова по добре за тях. Но когато нашите сортове дават по 500 до 800 кг./дка и кажат на селянина, че ако засее френски пшеници ще получи 1000-1200 кг/дка., той ще ги сее, без да си дава сметка, че всяка година ще купува семена по 3000-4000лв/тон, докато българските са от около 500-600 лв/тон и ако си купиш тази година, семена нови ще ти трябват след 5-6 год.

Другото което е много важно , че всичко, което се произвежда от бяло брашно е с подобрители, набухватели, стабилизатори, и е високо калорично.

Основните оплаквани на хората живеещи в 21 век са алергиите. Глутенът е силен алергент. Затова е добре да се намали или изключи от менюто.

ПОСЛЕПИС ОТ Д-Р РУЙЧЕВ

Благодаря за подробната фактология, Рилке! Колкото до алергиите /и от там значението на алергените/ мнението ми е малко по-особено. Защо цьолиакията/глутеновата ентеропатия, тоест изкривеното и болестно обработване на глутена в тънките черва/ е толкова по разпространена в САЩ отколкото в Европа?! Причините са “промишленият” подход към всичко, включително и медицинската диагностика – налагаш един шаблон върху симптомите и съгласно протокола имаш ентеропатия. После налагаш друг протокол и получаваш отговор имаш или нямаш лекарства за тази болест. Забележете за БОЛЕСТТА, а не за човека! А АЛЕРГИЯ значи ДРУГО/ал-/ ДЕЙСТВИЕ/ергос/. Тоест реакциите на човека са се извратили, а не самият фактор – в случая глутен. И вместо да изследваме взаимоотношенията на организма с него “промишлеността” отхвъля глутена. Затваря се вратата за полезното познание и се отваря вратата за нови скъпи и най-често ненужни лекарства.

Сподели

Коментари

Вашият коментар

Използвайте Textile за форматиране.

© ЕТ Painkiller Д-р Богдан Руйчев
Всички права запазени
BGtop.net