ЕТ „Painkiller“

Д-р Богдан Руйчев

0888 / 68 36 76

София, Младост 1, бл. 53, вх. 1

Бъдещето принадлежи на Третата медицина—тази, която обединява Съвременната Западна и Традиционната Източна медицина. Това обединение започна в Клиниките за лечение на болката.

Не може да има здравна сиигурност без национална такава

На 22 март 2020 г ДЕНЯТ ЗАПОЧНАл с интервю на анестезиолога проф. д-р Олег Хинков по БНТ 1. Понеже и аз съм анестезиолог /малко по-стар от него/ много скоро телефонът ми загря. Мои близки, хора, които ме познават добре от 30-40 години и дори са ползвали медицинските ми услуги бяха потресени, че не са знаели толкова неща от специалността ни АР – анестезиология, реанимация и интензивно лечение…

Изгледах интервюто /макар че на 2-3 места от мрежата някой бързо го беше изтрил!/ и разбрах защо е избухнала бомба. На фона на репортажи за ТРЕНИРОВЪЧНО УЧЕНИЕ с подредени кревати в зала АРМЕЕЦ, проф. Хинков, който апропо е написал действащите стандарти за АР в Б-я, заяви: на 1 реанимационно легло са нужни 25 кв м, за да може на тях да се разположи цялата апаратура само за 1 интензивно лекуван болен: респиратори, перфузори, монитори и пр. 1 АР сестра на легло и 2 АР лекари на 8 такива легла средно! Средно казано между отделенията в Германия, Франция и Израел. Влизаш в групата АНЕСТЕЗИОЛОГИЯ БГ на ФБ и питаш на български каква е организацията ви колеги?! И колегите, наши възпитаници, ти отговарят веднага. В Италия и Испания са по-малко. Всички са си заедно там всеки ден и си помагат. Във ФБ. Но защо са в тези страни е друга тема. 13 мои по-близки специализанти са там. 2-3 са тук… И това само от АР клиниката на нашата болница – Майчин дом, София…

Веднага най-искрено поздравих проф. Хинков! През мрежата обаче – просто сега нямам пряк контакт с него. Не сме като навремето в един Александровски двор с карето болници… Но с това не се успокоих! Как са си представяли Щабът и МЕДИЦИНСКИте власти да действат тези кревати през 1,5м в АРМЕЕЦ?! Като организиран парад за последно причастие?! Тъкмо има място за един духовник и полите на расото да минава през тях! И добре че няма жици и газови системи само да се спъва отецът. Не, в представата за медицина и Медицина, както за лекар и Лекар има такава пропаст, че хората с право са се стреснали от Хинковото интервю… А той казва такива важни неща, които даже на много лекари трябва да се дообясняват!

Поне от 10 години пиша по всякакви случаи, форуми и плювни по лекарите, че не дай си Боже, ако една сутрин ПИРОГОВ /разбирай квалифицираната спешна помощ у нас/ се събуди без СЕСТРИ РЕАНИМАЦИОННИ, а теб те бутне кола на път за работа, по-добре да не харчат бензин да те откарват до болницата! Да си те оставят на място или да те приберат в къщи. Кел файда, че в болницата имало страхотни хирурзи, като няма кой да крепи живота ти даже до операцията?! За това време 2/3 от тези сестри заминаха на Запад. Проблемът им е само и единствено езикът! Говоря за СЕСТРИ, които след колежа се квалифицират най-малко 3 години в Интензивно отделение, преди да почнат самостоятелна работа.

Чудех се защо ме впечатляват анализи на Николай Слатински/за водата, Перник и Националната сигурност/, статии на Кеворк Кеворкян – за Националната сигурност на България, а не на САЩ, Русия или Турция край които все „се върти политиката“, по-точно се въртят задниците на „елитите“…

Оказа се, че Националната сигурност е първом нивото на защита срещу петте стихии: Огън, Земя, Небе, Вода и Биология /на Изток е елемент “Дърво“/. А после шпионаж, котра-шпионаж и Външна политика. Това е защитата на Нацията, на Обществото от Природата и на Природата от Обществото. Тази защита е дадена в ръцете на ПРАВИТЕЛСТВОТО. Не на чичо Иван и леля Пенка! Не на проф. Хинков и д-р Руйчев. Именно на ПравителствоТО! Руска рулетка: на което се падне пълният член, това Правителство ще трябва да го отнесе и за всички предишни, които не изграждаха здравеопазване, икономика и Природа, а копаеха ями под тях. Законови ями за по-лесно „щипване“. Е, Бойко се заседя много! Колко пъти се превъртя барабанът на револвера-рулетка?! Между другото, нищо лично – да не мислите, че друг ми е бил по-симпатичен от Бойко?! Но трябва да се признае: Риформата на Здравната система е пълен провал! Когато не знаеш къде отиваш, винаги пристигаш другаде. И Хинков го каза: „Виновно е търговското дружество!“ Така се докарахме, че днес с вируса се „борят“ Търговски дружества! А не ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ! И логиката на Риформата след Костов е железна: амчи таз борба е финансова загуба! Следователно няма да им се плаща! Хората са болни от епидемия, а не от КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ. И без никаква шега в болниците не влизат никакви приходи! Медиците, на които се ръкопляска, ще пляскат с ръце вместо да вземат дори нормални заплати! При това в момент, когато абсолютно рискуват здравето и живота си… Точно като на фронта! Защитавайки Нацията си!

Властите пъргаво обещаха /допълнително?!/ по 1 000 лева за „медиците на Първа линия“. Тоест 500 евра, колкото е 24 часово „мирно дежурство“ на анестезиолог във Франция. У нас обаче ако си бъркаш в носа в Парламента получаваш 5-6 хиляди лева, но ако бъркаш в гърлото на Короната, която кашля срещу тънката ти хирургическа маска – взимаш 1000. Нещо повече – при разпределението на тези пари в „Търговските дружества“, чиновниците са баш на първа линия! А за Реаниматорите дори не се споменава къде са?!

И правилно според мен – те са в тила на врага, а от там рядко се връщат живи. Кво да ги мислим?! Само че един момент! – живелите преди повече от 20 години помним, че Здравна реформа се налагаше ЗА ДА ВЪЗСТАНОВИ МЯСТОТО на МЕДИЦИТЕ В ОБЩЕСТВОТО, чрез ДОСТОЙНО и СПОРЕД СПЕЦИАЛНОСТИТЕ ИМ СПРАВЕДЛИВО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ. А не заради оплакване на населението от Здравеопазването му. Тогава?! Оти ручаха жабетата лекарите и сестрите от АР?! Изручаха ги и отидоха в страни, където и мястото, и възнагражденията им са по-достойни. Между впрочем навремето, преди да почине, един дългогодишен управленец по Организация на Здравеопазването в някогашното МНЗ ми каза: Слушай, щатът на цялото ни Министерство на здравето беше /б.а.-цитирам по памет!/ около 230 души. Всичко! С портиерите и чистачките. А финансово-икономическият отдел, който разпределяше и контролираше финансите за здравеопазване в цяла България, до последната паланка, беше 30 и няколко души. Питай сега в НЗОК колко са само в „Центъра“, не „по места“?! Край на цитата.

Май са хиляди чиновници в касата. Но анестезиолозите от 1000 и кусур останаха 300 души. И ако сега топката все още се играе в центъра на терена, недай Боже!, скоро може всеки от тях да стане БОЕЦ и ОБЕКТ на Националната Сигурност. Защото анестезиологът реаниматор „играе“ само във вратарското поле, пред гол линията. А епидемията се мъчи да атакува така вратата, че да не може да се избива или задържа топката… Пред линията на живота. Образно и буквално.

Ето защо ще трябва да разкажа още малко за същността и развитието на анестезиологията и реанимацията у нас… В интервюто Хинков казва, че уви, днес у нас много анестезиолози си нямат хал хабер от истинска реанимация. Тогава как имат специалност, може да се попита?! И Хинков, и аз знаем, че анестезиолозите ни са много добри! Но те не са виновни, че по време на обучението им не е имало къде да видят за какво конкретно става дума. Ще трябва да споделя една моя, уви лична история… Господ да ме прощава!

Преди 35г., аз, вече главен асистент по анестезиология в Медицинска академия, се прибрах вечерта след дежурство. Телефонът иззвъня, търсеха мен. Можете ли да дойдете в Централна реанимация на Пирогов?! Колеги, шегувате ли се?! Аз току що влизам! Уви, не е шега!- ми казаха…

Синът ми, дете на 17г. се намираше там с тежко увредени бели дробове от пожарни газове. Влязъл да помага в горяща сграда… Слава на колегите ми от Пирогов овладяха първите три денонощия. Синът ми обаче продължаваше да се нуждае от дихателна реанимация… Докога?!- неизвестно. Но Централната реанимация на Пирогов е една, за всички и всичко СПЕШНО: травми, отравяния, наранявания и какво ли не. Отнемахме кадри и апаратура, без ясна перспектива… Предложиха ми да го прехвълят в Интензивно отделение във Военна болница, с опция там да влиза определено време и в барокамера. Под баро налягане по-добре стига кислород до мозъка и жизнено-важните органи. Късно вечерта с кислородна линейка го придружих до ВВМИ и след баро камерата, го преведохме в Интензивното отделение. Закрепих му кислородната маска и го оставих да спи. На сутринта видях, че това Интензивно е просто название на кардиология с обща кислородна система, а не обикновени бутилки. Той „спеше“ посинял, маската му беше паднала и нямаше персонал с рефлекс да намества кислородът му… Тогава не издържах!

Светла му памет, проф. Йордан Йорданов откликна на молбата ми и до обяд детето беше преведено в Дихателният център на Александровска болница! Персонал, апаратура, кръвно-газова лаборатория при нужда, а не веднъж на денонощието. Пациентът /уви мой син!/ беше на нужното място! След още 40 дена специализирана дихателна реанимация можеха да ни изпишат без нужда от кислород. Това не можеше да се случи в Пирогов по едни причини, а в тогавашното „Интензивно“ на ВВМИ беше просто НЕВЪЗМОЖНО. Ето този модел на ПРОДЪЛЖИТЕЛНА ДИХАТЕЛНА РЕАНИМАЦИЯ колегите АР няма къде да учат днес! Защо?!

Години по-късно проф. Хинков беше създал блестяща Реанимация обединена с бившият Дихателен център. При това „създал“ не само като кадри и организация, а като цялостна инфраструктура, финансиране, строеж, обзавеждане и снабдяване. Казваха, че само дето не спял там по време на ремонта. Че коригирал майсторите за всяка криво поставена плочка! Ето такъв лечебно-обучителен център унищожи само с 1 заповед един хирург, когато стана министър. Мотиви?! Неизвестни никому. Или лични. Това сега се нарича ЗДРАВЕН МЕНИДЖМЪНТ. Защо не казвате Управление?! – попитах, когато въвеждаха понятието. Защото „мениджмънт“ съдържа в себе си и „успешност, не само управление“. Може би, но за нечии финанси, а не за организацията на Здравеопазването е тази успешност!

Защото не може да има Здравен мениджмънт като хората, ако няма Държавен такъв…

Съжалявам, че се получи по-дълго писание. Но всички знаем, че когато се преживее епидемията, ще започне рестарт в много отнощения на живота, икономиката, управлението и медицината. Исках, който прочете тези редове поне малко да се замисли, че властта не е само пари – с ударение на И-то. Тя също и пари – с ударение на А-то. Защото в онзи ден след като ДЕНЯТ ЗАПОЧНА с проф. Олег Хинков ми звъняха родолюбиви българи от чужбина, за да питат къде да дарят пари?! Какво да закупят – респиратори ли?! Как?! Уви, респираторите сами не работят! Искат много обучен персонал и логистика…

Мислех си, купете един Дихателен център с оборудването, кадрите и школовката. А дотогава дано Господ се смили над нас и да не ни потрябват много такива Центрове!

Сподели

Коментари

Вашият коментар

Използвайте Textile за форматиране.

© ЕТ Painkiller Д-р Богдан Руйчев
Всички права запазени
BGtop.net