ЕТ „Painkiller“

Д-р Богдан Руйчев

0888 / 68 36 76

София, Младост 1, бл. 53, вх. 1

Бъдещето принадлежи на Третата медицина—тази, която обединява Съвременната Западна и Традиционната Източна медицина. Това обединение започна в Клиниките за лечение на болката.

Епидемия при управление чрез скандали... какво дължим медиците на обществото?!

След двумесечно отвращение от темата нещо пак ме предизвиква да пиша! Казвам го така както мисля, без да се съобразявам какъв анализ точно правя! Какво става в света и какво стана у нас?!

Когато у нас установяваха по 20-30 случая на ден с Ковид 19, треперихме изолирани по домовете си и ни обещаваха трупове в чували. Сега на ден са заразени над 100 души и ни съветват да ходим на Черно море. Има ли логика?! Има ли истина?! Има ли опасност??? И къде е най-вече тя?! Да припомня, че аз съм анестезиолог. Мене са ме обучавали да внимавам за хомеостазиса при критични операции по времена, когато нямаше монитори! С пръсти на каротиса, слушалка на врата и отворени очи. Петнайсетина години по-късно, когато Стената падна, видях болници и колеги по Света, и разбрах, че като клинично мислене никак не сме били изостанали. Донякъде дори сме били с по-развита интуиция – поради липса на техника, може би! Но тези дни си дадох сметка, че моите учители в професията, с поведението си са ме И ВЪЗПИТАВАЛИ! При това без да го вербализират. Да следиш цялото, общата картина и да не затъваш в детайли! Да си готов всяка секунда с оценка на риска и оптимална намеса. Признавам, че тези дефиниции съм ги осъзнал по-късно. Може би, когато малко преди да падне въпросната Стена мои приятели ме водеха на кръчма, за да ме разпитват как работим РЕАНИМАЦИЯ ПО ВРЕМЕ НА ОПЕРАЦИЯ? Сега тях биха ги наричали АйТи философи. Каквито си и бяха, впрочем. Изглежда, че не бирата е била най-главното на масата, щом помня обяснението им: “Вашето е модел на управление на самоорганизиращи се системи… /живите системи/“. Край на отклонението!

През март българското правителство изуми света с неочаквано бърза и рязка реакция на вирусната заплаха. Оказа се страшно адекватна! Случайно, или не, България се наредила на второ място по „справяне“ след Тайван…

Но в последната седмица, освен рязко зачестилите „зарази“, се случиха още 3 неща: 1/ у нас гърмяха компромати и оглушителни скандали, от които управляващите сигурно забравят да обядват, камо ли да управляват епидемия. 2/ Словения и Естония /май?!/ затвориха границите за пристигащи от България. 3/ Изведнъж настоящи и бивши ръководители на Лекарският съюз взеха да се появяват на ТВ екрана и да се опитват да защитават съсловието с предложения за финансови добрини и да предупреждават народа, че вирусът не си е отишъл! Ти да видиш! – след 3 месеца 0 /нула/ БЛС. Изведнъж /аз поне!/ чух за двама „гости от БЛС в студиото“ … Явно политическият момент не е да се дава словото нито на политгрупата „Мутафчии“, нито на „Мангъри“ и са поръчали хора на казионният „Съюз“ да се намесят. Уви – не става ясно като ескперти или като какви?! СЪСЛОВНИ някакви ЧИНОВНИЦИ?! Обществено неизвестни лица, без ясна функция, как да добият Обществена значимост и ефективност? За да не сгреша, посочете ми моля ви се за 20 г. някаква ефективност на този СЪЮЗ? Собствена негова заслуга, а не по закон овластена втора ръка при подпис с Правителството за годишният НРД. Така си тръгна от началото, когато някакъв д-р Игнатов, от тумбата на Иван Костов викаше гениално: “Който оспорва БЛС, клати Правителството!“ И го създадоха този съюз чисто КАЗИОНЕН, по всички правила на тоталитарните съюзи. Който не е НЕГОВ член, няма право на работа! Иначе нямало да стане РИФОРМАТА. Вместо Висшото етико-експертно начало на един СЪСЛОВЕН СЪЮЗ, този го заченаха в политически грях и стремления. Формация бухалка! Тази рИформа отдавна стана. Но Формацията така и е в невъзвратим дълг към съсловието и Обществото. Мъртво родена. Затова сега не може да изпълни второто задължение на медиците към Обществото: да извади и покаже чисти медицинските факти у нас около Ковид 19, изпрани от политиката! Произволно взети, например, 20 април срещу 20 юни:

  • Брой установени заразени за деня?
  • Какъв процент от изследваните е този брой?
  • Една и съща методика на изследване ли е и в двете дати?
  • Колко от новозаразените имат клинична картина?
  • Колко са в болница, колко от тях в интензивно отделение?
  • Колко са починали ОТ Ковид 19?!

И тенденцията ще си проличи… Но кой ще го каже точно?!
Защото са видими съмненията, че на 13 март обстановката е била попътна на ПОЛИТИЧЕСКИТЕ цели на Правителството и то затова е постъпило така рязко, замразявайки за два месеца живота в страната. Слава Богу, получи се в обществен интерес! Докато сега положението на властта е напрегнато и една Изолация никак не ѝ е удобна. Затуй май не е чак толкова важно какво ще стане с епидемията. Поне в момента! Но вирусът хич не се съобразява с политическите моменти и ако точно сега, недай Боже, избухне лошото какво ли ще се получи ?!

Опасност, уви, има.

Работата и на Политиците, и на Медиците е: ДА СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА! И никак не е важно, че по целият свят ставало така с медицинските факти. Политиката ги дооформяла, за да ги ползва. Да, светът изглежда е полудял. Но заиграването с МЕДИЦИНСКИ ФАКТИ заплашва малко или повече само едно нещо – живота на съвременната цивилизация. Още повече, че кризата с този вирус посочи на целия свят, че ЗДРАВЕ- опазването не е индустрия. Не е в печалбата майсторлъкът му! Затова, както се казва всяка коза на своя крак и България да гледа себе си! Имаше възможност да завършим блестящо, както започнахме и дано не я пропуснем! Затова – само експертни решения трябват.

А колкото до вечната намеса във вътрешните ни работи – явно и подмолно, доколкото си спомням има едно единствено чисто българско дело, извършено докато Великите сили насмешливо гледали и се чудели кой го организира –

СЪЕДИНЕНИЕТО на България! Де пак тоз късмет, де!

Сподели

Коментари

Вашият коментар

Използвайте Textile за форматиране.

© ЕТ Painkiller Д-р Богдан Руйчев
Всички права запазени
BGtop.net